Czas na drugą część sprawdzianu waszej wiedzy o koszykarskim Górniku, przygotowanym przy współpracy z kibicami z grupy „Wałbrzyski Kocioł”. Odpowiedzi na poniższe pytania znają jedynie prawdziwy zapaleńcy

Czytaj także:

GÓRNICZY QUIZ - CZĘŚĆ PIERWSZA

1.
Z kim koszykarze Górnika Wałbrzych rozegrali ostatni w I lidze w sezonie 2010/2011 słynny „mecz z taczką”?


A. Politechnika Warszawa
B. SKK Siedlce
C. Znicz Pruszków
D. MOSiR Krosno

2.
W jakiej reprezentacji w młodości oprócz Polski występowała jedna z legend Górnika Wałbrzych, Jerzy Sterenga?

A. Litwa
B. Ukraina
C. Niemcy
D. Czechosłowacja

3.
Wysokie wyjazdowe zwycięstwo z WSTK Wschowa-Sława w 2012 roku kibice Górnika świętowali jeszcze w trakcie meczu. W jaki sposób?

A. Odpalili race
B. Wyrzucili na parkiet serpentyny
C. Wykonali popularną „ciuchcię” wokół trybun
D. Dopingowali koszykarzy w częściowym negliżu

4.
Który z poniższych zawodników jest najbardziej utytułowanym koszykarzem w historii Górnika Wałbrzych?

A. Stanisław Kiełbik
B. Mieczysław Młynarski
C. Tadeusz Reschke
D. Wojciech Krzykała

5.
Rafał Glapiński zdobył pierwsze punkty w seniorskim Górniku w 1998 roku. Z kim mierzyli się wtedy biało-niebiescy?

A. Płyty Grajewo
B. Linodrut Zabrze
C. Techmet Częstochowa
D. AgroFar Kraśnik

6.
Który z wymienionych zawodników Górnika z rozgrywek 2020-21 był najstarszy?
A. Bartłomiej Ratajczak
B. Marcin Wróbel
C. Krzysztof Jakóbczyk
D. Tomasz Ochońko

7.
Kto zdobył pierwsze punkty dla Górnika po powrocie do ekstraklasy w 2007 roku?

A. Tomasz Zabłocki
B. Kris Clarkson
C. Kristian Ercegovic
D. Łukasz Wichniarz

8.
Jedną z legend Górnika jest wspomniany wcześniej Stanisław Kiełbik. W trakcie swojej kariery był zmuszony do odbycia służby wojskowej, co związało go ze Śląskiem Wrocław. W którym roku Kiełbik przeniósł się do wrocławskiego klubu?

A. 1980
B. 1979
C. 1983
D. 1985


9.
W sezonie 94/95 Górnik Wałbrzych występował w ekstraklasie pod nazwą Śnieżka Aspro Świebodzice i zajął na koniec sezonu 4 miejsce. Jaki miał bilans?

A. 13-9
B. 14-8
C. 10-12
D. 15-7

10.
W którym roku pierwszym trenerem Górnika został Teodor Mołłow?
A. 1989
B. 1993
C. 1995
D. 1991

11.
„Na pierwszych zajęciach pojawiłem się w hali przy ul. Wysockiego. Już w najbliższą sobotę zagrałem pierwszy mecz. W moim debiucie zmierzyliśmy się na wyjeździe ze Śląskiem Wrocław. Tamten mecz utkwił mi w pamięci, bo zdobyłem 36 punktów. Wcześniej jednak, jak każdy młody chłopak chciałem zostać piłkarzem. Przed dołączeniem do koszykarskiego Górnika trenowałem w tym klubie piłkę nożną, byłem bramkarzem” – tak wspominał swoje początki w biało-niebieskim barwach jeden z zawodników. Który?

A. Piotr Niedźwiedzki
B. Bartłomiej Ratajczak
C. Damian Pieloch
D. Damian Durski

12.
W 1949 roku doszło do połączenia czterech wałbrzyskich klubów i powołano do życia klub pod nazwą Górnik Wałbrzych. Który klub nie połączył się z Górnik-Zamek Wałbrzych?

A. KS Mieszko
B. KS Chrobry
C. KS Victoria
D. KS Huta Karol

13.
W 2000 roku Górnik zajął 3. miejsce w sezonie regularnym 1. ligi, ale z play-off odpadł już w I rundzie, z szóstą drużyną po sezonie regularnym. Kto wyeliminował wałbrzyszan?

A. Alba Chorzów
B. Znicz Jarosław
C. Resovia Rzeszów
D. Astoria Bydgoszcz

14.
Pierwszy czarnoskóry zawodnik, który grał w Górniku to Eric Morgan. Przyszedł do klubu w sezonie 93/94 roku. Z jakiego kraju pochodził?

A. Francja
B. Kanada
C. Wielka Brytania
D. USA

15.
Jak prezentował się bilans Górnika na początku sezonu 2012/13 w 3. Lidze?
A. 1-5
B. 0-6
C. 3-3
D. 5-1

16.
Kto był rywalem Górnika w finale II ligi w sezonie 2003/2004, który Górnik wygrał i awansował do I ligi?
A. KKS Poznań
B. Pyra Poznań
C. Alpen Gold Poznań
D. Basket Poznań

17.
Ile lat trwała pierwsza przygoda Górnika z Ekstraklasą?
A. 2
B. 5
C. 1
D. 7

18.
Bartosz Kosior to wychowanek Górnika, który w 2018 roku sięgnął po mistrzostwo Polski juniorów. W jakim klubie wtedy występował?

A. Hensfort Przemyśl
B. WKK Wrocław
C. Śląsk Wrocław
D. Trefl Sopot

19.
Rekord punktów zdobytych w jednym spotkaniu należy do Mieczysława Młynarskiego i wynosi 90. Ile wynosi jego drugi najlepszy wynik?

A. 59
B. 79
C. 63
D. 67

Ciekawostka: Było to w starciu z Pogonią Szczecin

20.
Po spadku z Ekstraklasy Górnik dzielnie walczył o utrzymanie w I lidze. Kto był najskuteczniejszym zawodnikiem Górnika Wałbrzych w sezonie 2009/2010?

A. Bartłomiej Józefowicz
B. Marcin Sterenga
C. Damian Pieloch
D. Krzysztof Jakóbczyk


Artykuł ukazał się na łamach tygodnika "WieszCo" - pełny numer tygodnika do pobrania w formacie PDF na stronie www.wieszco.pl.



Odpowiedzi:
1C
2A
3C
4A
5C
6D
7C
8D
9A
10D
11B
12A
13A
14B
15B
16A
17C
18A
19C
20B