A ty ile wiesz o koszykarskim Górniku? Zmierz się z naszym quizem, który przygotowaliśmy wspólnie z kibicami basketu z grupy „Wałbrzyski Kocioł”. Ostrzegamy – pytania przeznaczone są dla prawdziwych wyjadaczy!

Odpowiedzi znajdziecie pod 20. pytaniem.


1.

Kto był orędownikiem i ojcem chrzestnym utworzenia sekcji koszykówki w KS Górnik Wałbrzych?

A. Henryk Wejsis
B. Roman Granowski
C. Jerzy Sterenga
D. Julian Borek

2.

„Nie uważam, ze jestem zawodnikiem, który nie potrafi trafić z dystansu. W rozgrywkach juniorskich
zdarzały się mecze, gdy trafiłem sześć czy siedem trójek. Oczywiście wciąż pracuję nad tym
elementem. Będzie tylko lepiej, bo gorzej już być nie może” – czyja to wypowiedź?

A. Tomasza Krzywdzińskiego
B. Damiana Durskiego
C. Kamila Zywerta
D. Macieja Koperskiego

3.

W którym roku koszykarze Górnika Wałbrzych po raz pierwszy w swojej historii wywalczyli awans do
Ekstraklasy?

A. 1973
B. 1976
C. 1970
D. 1972

4.

W jednym z odcinków „Strefy Chanasa” gościem był Jerzy Binkowski. Zapytany o skład Górnika z
okresu, gdy grał w biało-niebieskim klubie, wymienił „chłopaka z Częstochowy”. Kogo miał na myśli?

A. Michała Sarana
B. Rafała Motyla
C. Marcina Kałowskiego
D. Artura Kosteckiego

5.

Ile oficjalnych spotkań w barwach Górnika rozegrał Tadeusz Reschke, mistrz Polski z biało-niebieskimi
w 1982 i 1988 roku?

A. 360
B. 399
C. 302
D. 289

6.

Gdzie występował JJ Montgomery zaraz po opuszczeniu Górnika w 2008 roku?

A. Keravnos Nikozja
B. BK SPU Nitra
C. MCB Mikołajów
D. Rosa Radom

7.

Jak nazywała się liga w której Górnik rozpoczął pierwszy w swojej historii sezon?

A. II liga
B. Liga okręgowa
C. A Klasa
D. III Liga

8.

W sezonie 1999/2000  juniorzy starsi Górnika Wałbrzych z m.in. Błażejem Nowickim, Marcinem
Kowalskim czy Rafałem Glapińskim w składzie zdobyli srebrny medal Mistrzostw Polski. Kto był wtedy
trenerem tej drużyny?

A. Mieczysław Młynarski
B. Stanisław Kiełbik
C. Jan Lewandowski
D. Zdzisław Mrozik

9.

W 1991 roku Górnik walczył o utrzymanie w najwyższej klasie rozgrywkowej. W decydującym meczu
pokonał w Brzegu Dolnym Baildon Katowice. Kto z dorobkiem 30 „oczek” był wtedy najlepszym
strzelcem biało-niebieskich?

A. Andrzej Adamek
B. Jerzy Żywarski
C. Rosen Murarow
D. Plamen Deczew

10.

Ilu zawodników zdobyło z Górnikiem dwa mistrzostwa Polski?

A. 3
B. 6
C. 7
D. 2

11.

Jak się nazywa ostatni zawodnik, który dostał powołanie do kadry Polski będąc zawodnikiem
Górnika?

A. Łukasz Wichniarz
B. Adam Waczyński
C. Marcin Stefański
D. Kamil Chanas

12.

„Największą poprawę widzę w jakości dróg. Kiedyś wracając z Wałbrzycha do Lublina musiałem
wymieniać w aucie całe zawieszenie, takie były dziury. Teraz jest zdecydowanie lepiej." Którego
byłego gracza Górnika to wypowiedź?

A. Aleksander Mrozik
B. Maciej Ustarbowski
C. Adam Gołąb
D. Paweł Piros

13.

W którym roku w Górniku Wałbrzych powstała pierwsza sekcja koszykówki kobiet?

A. 1948
B. 1947
C. 1950
D. 1961

14.

Który z wymienionych byłych koszykarzy Górnika nie miał okazji dzielić szatni z pozostałymi, bo
występował w biało-niebieskich barwach w innym okresie?

A. Apolinary Podstawczyński
B. Mieczysław Zenfler
C. Witold Domoradzki
D. Zbigniew Schmutzer

15.

Jaki zawodnik miał okazać się gwiazdą Górnika w sezonie 2007/2008, ale w przedsezonowym
sparingu doznał kontuzji i pożegnał się z klubem?

A. Markus Carr
B. Damien Argrett
C. Logan Kosmalski
D. Mike St. John

16.

Mieczysław Młynarski zdobył z Górnikiem mistrzostwo Polski w 1982 roku. Gdy wałbrzyszanie sięgali
po tytuł w 1988, był już zawodnikiem innego klubu. Jakiego?

A. Wisła Kraków
B. Lech Poznań
C. Śląsk Wrocław
D. Turów Zgorzelec

17.

W 2011 roku młodzicy Górnika zagrali o brązowy medal Mistrzostw Polski U-14, ostatecznie
przegrywając z Pyrą Poznań. Gdzie odbywał się ten turniej finałowy?

A. W Wałczu
B. W Krakowie
C. W Pleszewie
D. W Opalenicy

18.

Który z byłych koszykarzy Górnika wystąpił w programie reality show „Ekspedycja” (produkcji TVN) i
ostatecznie go wygrał?

A. Sławomir Kapuściński
B. Andrzej Adamek
C. Daniel Puchalski
D. Roman Rutkowski

19.

10.8 punktów, 1 asysta, 1.8 zbiórki na mecz. To linijka zawodnika, który grał w Górniku w ekstraklasie
w sezonie 2008/2009. Jak się ów gracz nazywał?

A. Adam Waczyński
B. Kamil Chanas
C. Daryl Grenne
D. Chad Barnes

20.

Który ze słynnych zespołów był przeciwnikiem koszykarzy Górnika Wałbrzych w I rundzie Pucharu
Koraca w sezonie 1988/1989?

A. Panathinaikos Ateny
B. Fenerbahce Stambuł
C. Olympiacos Pireus
D. Real Madryt


Artykuł ukazał się na łamach tygodnika "WieszCo" - pełny numer tygodnika do pobrania w formacie PDF na stronie www.wieszco.pl.




Odpowiedzi:
1 B
2 B
3 C
4 B
5 A
6 A
7 C
8 D
9 B
10 B (Zenon Kozłowski, Stanisław Kiełbik, Wojciech Krzykała, Tadeusz Reschke, Jerzy Żywarski,
Ryszard Wieczorek)
11 A
12 A
13 C
14 D (Pierwsza trójka grała głównie w latach 70, Schmutzer natomiast w „złotym okresie”, od połowy
lat 80.)
15 C
16 B
17 D
18 C
19 B
20 C